De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Alternatieve blarenverzorging

Door Ed Hendriks
4 mei 2010om 09:20 uur

 

Lange wachtrijen bij de voetverzorgingposten is een veel voorkomend probleem tijdens wandelevenementen. Om hier wat aan te doen is door de organisatie van de Vierdaagse samen met het Rode Kruis naar een oplossing gezocht en gevonden. Besloten is om het blaarbehandeling protocol op een paar punten aan te passen. Zo is het nu toegestaan om brede kleefpleister te gebruiken op die plekken waar dit mogelijk is en hoeft niet meer de gehele voetzool dichtgeplakt te worden, maar alleen het gedeelte waar je tijdens het lopen op steunt. Dit levert tijdwinst op, maar de grootste tijdwinst is gevonden in de verzorging van de blaarbehandeling van de tenen met de 'Friese methode'. Uiteraard alleen bij de lopers met blaren die hiervoor geschikt zijn.

Friese methode
Al jaren wordt tijdens grote wandelevenementen in Friesland vette watten gebruikt voor de behandeling van gesloten blaren op de tenen. Dit vooral omdat het heel snel werkt. Maar ook omdat de meeste wandelaars deze methode verkiezen boven het afplakken met tape. Het voelt niet zo strak en gespannen aan waardoor er meer bewegingsvrijheid voor de tenen overblijft. Bovendien is dit zo'n simpele manier dat de wandelaar dit zelf na goede instructie (ook preventief) kan doen. Nadeel is dat als tijdens rustpauzes de sokken worden gewisseld, de watten stuk gaan en opnieuw moeten worden aangebracht. Hierdoor moet de wandelaar reserve stukken meenemen. Voor de hulpverlener is vooral de tijdwinst mooi meegenomen. Normaal duurt het afplakken vijf tot tien minuten per teen. De Friese methode duurt minder dan twee minuten per voet.

Hoe het werkt
Door wrijving ontstaat warmte. Door deze warmte ontstaan blaren. Door watten tussen de tenen te vouwen wordt deze wrijving, en dus het ontstaan van blaren, verminderd. Ook drukpunten van schoenen en naden van sokken kunnen blaren veroorzaken. Dit is helaas niet met tape of watten op te lossen. Als iemand open blaren heeft is het infectiegevaar door de pluisjes te groot en moet die blaar met tape worden afgeplakt. De overige tenen kunnen dan weer wel met watten worden gedaan.

Werkwijze
Nadat de blaren zijn leeggemaakt, wordt er een stuk van 15 tot 20 cm vette watten afgeknipt. Dit stuk wordt gesplitst omdat het anders te dik is. Dit dunne stuk wordt vervolgens zig-zag tussen de tenen gevouwen en wederom gesplitst en terug geslagen boven en onder de tenen. Hierna moet ZEER voorzichtig de sok weer worden aangedaan. Dit omdat anders de watten direct stuk gaan. De eerste paar minuten zal dit wat warm aanvoelen, maar dit verdwijnt snel als men gaat lopen.

Waardering door wandelaars
Mijn ervaring is dat ongeveer 7 van de 10 wandelaars na gebruik van de watten erg tevreden zijn. Vooral de snelheid van werken en bewegingsvrijheid van de tenen worden genoemd. Natuurlijk zijn er ook mensen die het helemaal niks vinden. Zij hebben dan het idee dat de watten toch te dik zijn (omdat die op een prop gaan zitten), te snel stuk gaan of te warm aanvoelen. Het is en blijft natuurlijk heel erg persoonlijk hoe iemand dit ervaart.

Bron: http://www.80vandelangstraat.nl

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis