De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Blaren voorkomen en behandelen

Door Alie Vink
17 maart 2010om 15:05 uur

 

Een wandelmars is een grote belasting voor de voeten. Schuif- druk en wrijfkrachten zorgen ervoor dat huidlagen ten opzichte van elkaar gaan bewegen Hierdoor kunnen blaren en ontvellingen ontstaan. Verder is de huidconditie, de leeftijd, vochthuishouding, schoeisel, onderliggende ziekten, het weer en meer van invloed op de kans om blaren te ontwikkelen.

Nederlandse Rode Kruis en blaren
Binnen het Nederlandse Rode Kruis is veel ervaring en expertise omtrent het voorkomen van blaren en het behandelen van deze. Daarom in deze viavierdaagse bijdrage enkele tips en trucs hoe om te gaan met blaarvorming. Belangrijke noot bij dit artikel is het gebrek aan ‘wetenschappelijk bewijs'. De technieken toegepast door het Nederlandse Rode Kruis zijn met name gebaseerd op jarenlange ervaring. Om de behandelmethoden te ondersteunen met wetenschappelijk bewijs is er in 2009 door de medische dienst van het Nederlandse Rode Kruis een onderzoek onder wandelaars uitgevoerd om te bepalen welke methoden om blaren te behandelen effectief zijn en welke vooral niet. We hopen dit jaar onze jarenlange ervaring te kunnen koppelen met wetenschappelijke onderbouwing van de behandelmethoden.

Blaren voorkomen
Ondanks dat er verschillende methoden zijn om de kans op het ontstaan van blaren te verminderen geeft geen enkele methode garantie dat er geen blaren zullen ontstaan. Het is vaak een kwestie van proberen en bepalen welke methodes voor jou als wandelaar effectief zijn. Wat bij één wandelaar wel werkt, zal bij een andere wandelaar misschien wel compleet averechts werken. Er zijn verschillende methodes die geprobeerd kunnen worden om blaren te voorkomen, onderstaand overzicht is niet volledig en geeft alleen een overzicht van vaak toegepaste methoden.

 • Ongeveer een maand van tevoren beginnen met de voeten in smeren met kamferspiritus om de voeten te "harden".
 • Speciale wandelsokken kopen waar geen naden inzitten
 • Goed schoeisel aanschaffen, ruim voor de vierdaagse. Schoenen dienen ingelopen te worden en verder moeten ze prettig aanvoelen. Het aanschaffen van nieuwe schoenen vlak voor de vierdaagse zal eerder de kans op blaren vergroten dan verkleinen.
 • Ruim de tijd nemen om de wandelschoenen in te lopen
 • Let extra op drukpunten op de voet. Hier ontstaan sneller blaren. Bekende drukpunten zijn de wreef, de hiel, de achillespees, zijkanten de tenen (m.n. thv de kootjes). Sommige wandelaars hebben baat bij het preventief afplakken van drukpunten op de voet. Het Nederlandse Rode Kruis is zeer terughoudend met het adviseren van deze methode.
 • De hele voet met talkpoeder insmeren, Talk zorgt ervoor de huid minder kan verweken. Dit kan goed werken in combinatie met de juiste sokken en schoeisel. Let goed op dat het talkpoeder niet gaat klonteren, (niet teveel talk gebruiken) de klontjes kunnen drukpunten veroorzaken.
 • Zorg dat je extra paar droge sokken bij je hebt. Vochtige of zelfs natte sokken verweken de huid waardoor de kans op blaren verhoogt. Wissel dus halverwege de wandeling van sokken, zodat je steeds met droge sokken loopt
 • Een strook watten tussen de tenen door rijgen, beter bekend als de ‘Friese methode', zorgt ervoor dat drukpunten tussen de tenen beter beschermd zijn.

Specifieke adviezen
Voor specifieke adviezen t.a.v. schoeisel, kleding, voeding etc. in relatie tot wandelletsel verwijzen we naar de experts op dit gebied (kledingexpert, voedingsdeskundige, sportarts). Van allen zijn artikelen te vinden op deze website.

Behandelen van blaren
We adviseren met klem om blaren tijdens de Vierdaagse alleen te laten behandelen op de rustplaatsen van Defensie, de behandelcentra van het Nederlandse Rode Kruis of de Via Vierdaagse verzorgingspost. Hier werken EHBO en medisch professionals met de juiste kennis en vaardigheden. Dit geeft u ook meer rechten als ‘patiënt'. Het Nederlandse Rode Kruis en defensie registreren alle behandelingen en hulpverleners. Indien er dan onverhoopt toch problemen ontstaan is het voor u makkelijker om actie te ondernemen omdat bekend is door wie en wanneer de blaarbehandeling is uitgevoerd.

Andere behandelaars
Langs de route wordt door verschillende organisaties en vrijwilligers aangeboden om blaren te laten behandelen, wees hier zeer terughoudend in! Er is door de organisatie, Defensie of het Nederlandse Rode Kruis geen zicht op de daar toegepaste methoden en technieken. Regelmatig zien we wandelaars met fout behandelde blaren of verkeerd gegeven adviezen wanneer zij behandeld zijn op niet officieel erkende blaarbehandelposten. Dit kan grote gevolgen hebben. Infecties, pijn, open blaren en wonden zorgen voor veel ongemak tijdens het lopen. Soms zorgt dit er zelfs voor dat een wandelaar de tocht niet kan uitlopen. Het is erg vervelend als blijkt dat u de tocht niet kan uitlopen door foutief behandelde blaren of verkeerde adviezen.

Zelf behandelen
Het Nederlandse Rode Kruis heeft verschillende protocollen ontwikkeld om blaren op een eenduidige wijze te behandelen. Dit is een praktische vaardigheid die geoefend moet worden om hem goed te kunnen toepassen. Hierdoor is het zelf behandelen van blaren vaak lastig omdat men niet weet hoe dit moet. Veel wandelaars vinden het echter wel prettig om zelf hun blaren te kunnen behandelen om zo niet geheel afhankelijk te zijn van het Nederlandse Rode Kruis en Defensie. Hierom heeft het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met het Oranje Kruis een training ontwikkeld voor o.a. blaarbehandeling en preventie. De training gaat in op allerhande letsels die voorkomen bij wandeltochten. U krijgt praktische tips en wordt geschoold in de methode zoals in gebruik bij het Nederlandse Rode Kruis. Rode Kruishulpverleners krijgen dezelfde training alvorens zij blaren mogen behandelen. Meer informatie over de cursus ‘wandelletsel' kan opgevraagd worden bij uw lokale Rode Kruis afdeling. U kunt contactgegevens vinden op de website van het Nederlandse Rode Kruis (www.rodekruis.nl) u kunt hier zoeken met uw postcode om de dichtstbijzijnde afdeling te vinden.

Tips voor de behandeling van blaren

 • Laat iemand anders de blaren doorprikken. Het liefst iemand die er een cursus voor gevolgd heeft. Bij jezelf blaren doorprikken is lastig en soms niet mogelijk. Blaren worden vaak gedesinfecteerd met jodium. Geef altijd aan of u allergisch bent voor jodium. Er kan dan gebruik worden gemaakt van chloorhexidine of Sterilon®.
 • Indien er bloed, pus of niet helder vocht uit een blaar komt dient u uw blaar te laten behandelen door de medische dienst van Defensie of het Nederlandse Rode Kruis
 • Indien u Diabetes Mellitus (Suikerziekte) heeft dient u extra goed te letten op de conditie van uw voeten. Diabetes kan ervoor zorgen dat wondjes minder snel gevoeld worden, daarnaast kan de genezing vertraagd verlopen bij diabetes. Indien u diabetes heeft moet u dit altijd aangeven bij de hulpverlener die de blaar behandelt.
 • Indien een blaar is ontveld (de huis is los van de blaar, een open blaar dus) dient u altijd contact te zoeken met een blaarbehandelpost of de medische dienst op de Wedren het start-/finishterrein) tijdens de Vierdaagse. Er is een kans op infectie. Een open blaar wordt dan zo verzorgd dat de kans op een infectie verkleint wordt door het toepassen van een tweede huidlaag (second skin). Dit is een lastige behandeling die het best door professionals kan worden uitgevoerd.
Categorie: Lichaam & geest

 

Blaren voorkomen en behandelen

Door Alie Vink
31 december 2009om 15:07 uur

 

door Alie Vink en Joost Sijtsma

Een wandelmars is een grote belasting voor de voeten. Schuif- druk en wrijfkrachten zorgen ervoor dat huidlagen ten opzichte van elkaar gaan bewegen. Hierdoor kunnen blaren en ontvellingen ontstaan. Verder is de huidconditie, de leeftijd, vochthuishouding, schoeisel, onderliggende ziekten, het weer en meer van invloed op de kans om blaren te ontwikkelen.

Preventie of het voorkomen van blaren
Ondanks dat er verschillende methoden zijn om de kans op het ontstaan van blaren te verminderen geeft geen enkele methode garantie dat er geen blaren zullen ontstaan. Het is vaak een kwestie van proberen en bepalen welke methodes voor jou als wandelaar effectief zijn. Een selectie van tips voor het voorkomen van blaren:

 • Ongeveer een maand van tevoren beginnen met de voeten in smeren met kamferspiritus om de voeten te "harden"
 • Speciale naadloze wandelsokken kopen
 • Goed schoeisel aanschaffen, ruim voor de Vierdaagse
 • Schoenen dienen ingelopen te worden en verder moeten ze prettig aanvoelen
 • Let extra op drukpunten op de voet
 • Een strook watten tussen de tenen door rijgen, beter bekend als de ‘Friese methode', zorgt ervoor dat drukpunten tussen de tenen beter beschermd zijn

Behandelen van blaren
We adviseren met klem om blaren alleen te laten behandelen op de rustplaatsen van defensie of de behandelcentra van het Nederlandse Rode Kruis. Langs de route wordt door verschillende organisaties en vrijwilligers aangeboden om blaren te laten behandelen, wees hier zeer terughoudend mee! Er is door de organisatie, defensie of het Nederlandse Rode Kruis geen zicht op de daar toegepaste methoden en technieken. Regelmatig zien we wandelaars met fout behandelde blaren of verkeerd gegeven adviezen wanneer zij behandeld zijn op niet officieel erkende blaarbehandelposten. Een selectie van tips voor de behandeling van blaren:

 • Laat iemand anders de blaren doorprikken. Het liefst iemand die er een cursus voor gevolgd heeft
 • Indien er bloed, pus of niet helder vocht uit een blaar komt dient u uw blaar te laten behandelen door de medische dienst van defensie of het Nederlandse Rode Kruis
 • Indien een blaar is ontveld (de huid is los van de blaar, een open blaar dus) dient u altijd contact te zoeken met een blaarbehandelpost.
Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
 • 4Daagse
 • Albron
 • NGS
 • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
 • Rode Kruis