De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Bon bandage

31 december 2009om 11:42 uur

 

Het menselijk lichaam zit vernuftig in elkaar. En het is precies toegerust voor de taken die het moet kunnen uitvoeren. Als je het gebruikt zoals het bedoeld is, gaat het jarenlang mee zonder problemen. Het lopen van de Vierdaagse of een marathon is een belastingseis die niet in de 'ontwerpeisen' zijn opgenomen. Maar met de juiste training blijkt dat het lichaam enorm goed is in het zich aanpassen aan wijzigende belasting.

Bandages
Behalve goede training is natuurlijk ook een goede uitrusting van het grootste belang om een topprestatie als het uitlopen van de Vierdaagse te kunnen leveren. Goed schoeisel en kleding spreken voor zich. Daarnaast is er een weelde aan aanvullende uitrusting op de markt. Zo zie je bijvoorbeeld bij drogisterijen een keur aan bandages uitgestald. Die lijken bedoeld om het uitlopen van bijvoorbeeld de Vierdaagse te vergemakkelijken. Wees er echter op bedacht dat verkeerd gebruik van een bandage of brace meer problemen geven dan oplossen. Hier volgt een voorbeeld van een kniebandages om dit toe te lichten.

Verkeerd gebruik geeft problemen
De knieschijf ligt voor op de knie, in de pees die de bovenbeenspieren met het onderbeen verbindt. De knieschijf is aan de achterzijde asymmetrisch en loopt in een soort groef heen- en weer bij iedere beweging. Als een bandage de knieschijf ook maar iets uit dat spoor drukt, geeft dat wrijving en druk op het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf. Dit geeft irritatie en pijnklachten die niet alleen het uitlopen van de Vierdaagse onmogelijk maken, maar er ook nog lang aan zullen herinneren.

Enkel- en kniebandages kunnen tijdens wandelen bovendien stuwing geven van respectievelijk voet en onderbeen. Dan wordt verder wandelen helemaal een lijdensweg. Dus nimmer doen, tenzij door een deskundige van de Vierdaagse organisatie begeleid.

Laat u adviseren
Laat u altijd professioneel adviseren bij klachten van het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld door huisarts, fysiotherapeut of sportmasseur). Zij kunnen u vertellen of bij uw klachten een bepaald hulpmiddel een positief effect kan hebben en zo kunt u een vermijdbare teleurstelling voorkomen. Tijdens de Vierdaagse zijn op de Via Vierdaagse verzorgingspost sportmasseurs te raadplegen.

Tip: let tijdens de Vierdaagse op. Langs het parkoers worden veel wandelsportgerelateerde producten aangeboden voor de verzorging van uw lichaam. Hoe aantrekkelijk sommige producten ook mogen lijken, ga alleen in op de producten die u echt nodig heeft en waar u een deskundig advies over heeft gekregen. Ga bijvoorbeeld niet zo maar met een bandage lopen!

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis