De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Geen domme vragen

Door Ed Hendriks
23 februari 2010om 16:05 uur

 

U staat aan de start van uw voorbereiding op de Vierdaagse. Over enkele weken zitten er al heel wat trainingskilometers op. De wandelafstanden worden groter en waarschijnlijk zit er ook een tweedaagse wandeltocht in het programma. Dan wordt vaak pas duidelijk, waar de problemen zitten. Over dergelijke problemen wordt natuurlijk met elkaar gesproken in de wandelgangen. De wandelaar krijgt van alle kanten goedbedoelde adviezen, zoekt eventueel ook zelf naar het antwoord op het internet. Worden er daar wel problemen beschreven, die verband houden met het wandelen? Is de geboden oplossing wel van toepassing bij de wandelsport? Wie zou u daar beter advies over kunnen geven, dan een team van ervaren wandelaars, marathonloper, sportmasseur, wandeltrainer, schoenen/kleding expert, bewegingswetenschapper, sportpsycholoog, sportdiëtist, fysiotherapeut en artsen, die zich verbonden voelen met de Vierdaagse. Het Via Vierdaagse begeleidingsteam is werkelijk van alle markten thuis en kan voor het beantwoorden van uw vragen ook nog op andere deskundigen een beroep doen.

Wandelblessures
Voor het merendeel zijn het voet- en onderbeenproblemen, die te voorkomen zijn door goede voetverzorging, de juiste sokken en schoenen.

Schoenen moeten worden ingelopen. Oneffenheden veroorzaken blaren en moet dus zo snel mogelijk worden verholpen. De schoenen gaan altijd iets naar de voet staan. Elke maand moeten ze gecontroleerd worden op abnormale slijtage van hak of zool. Kijk dan ook eens van achteren, of de schoen nog recht staat. Sommige mensen maken erg veel beweging bij het afwikkelen in de middenvoet. Door vakmensen wordt dat versterkte pronatie (naar binnen) of supinatie (naar buiten) genoemd. Dan moeten de schoenen tijdig door de schoenmaker worden hersteld. Soms is een specifieke schoenaanpassing nodig, die het beste door een orthopedisch schoentechnicus kan worden aangebracht. Speciale inlegzolen kunnen door podotherapeuten worden vervaardigd.

Kousen moeten getest worden op comfort en vochtdoorlatende eigenschappen. Over het algemeen is badstof een goede keus. Nylon, dat in vrijwel elk materiaal in verschillende hoeveelheid voorkomt, kan door wrijving warmte veroorzaken. Warmte geeft aanleiding tot een reactie van de huid, die meer zweet gaat produceren. Nylon neemt dat extra vocht niet op. De huid raakt, als het vocht niet weg kan, doorweekt en gaat gemakkelijker kapot. Oneffenheden in de kousen in het materiaal zelf of door schuiven of opkrullen geeft verhoogde mechanische belasting op één plek. Daar kan de huid meestal ook niet tegen. Sokken moeten altijd met de naden naar buiten worden gedragen. Bij nat weer kan tussentijdse verwisseling nodig zijn.

Voetverzorging verdient het gehele jaar de aandacht en bestaat onder andere uit: nagels recht knippen, huid harden met kamferspiritus, behandeling van voetschimmel en zwemmerseczeem, verwijdering van overmatig eelt, preventief afplakken. Huidproblemen kunnen in de vorm van blaren op elke plaats ontstaan, waar abnormale wrijving optreedt, ook onder de nagels en dik eelt. Blaren onder de nagel doen vaak aan een nagelriemontsteking denken.

Vraag en antwoord
De deelnemers van Via Vierdaagse kunnen bij het begeleidingsteam terecht met al hun vragen over problemen bij het wandelen. Voor zover mogelijk zal een van de teamleden een antwoord formuleren of voor een meer specifieke oplossing verwijzen naar een deskundige. Blijf niet met vragen zitten, geen vraag is te dom om te stellen.

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis