De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Generale repetitie

Door Alex van Oogen
30 juni 2010om 14:53 uur

 

Een kenmerk van een goede generale repetitie is dat er wat misgaat. Dit gold tijdens mijn Via Vierdaagse voorbereiding van vorig jaar zeker ook. In het programma was de Goudse Wandeltweedaagse opgenomen. Zaterdag 50 km en zondag 40 km. Ik had me voorgenomen om beide dagen 50 te lopen. Een halve Vierdaagse van Nijmegen.. Dit was mijn generale repetitie.

Naast het halen van mijn Vierdaagse kruisje had ik mijzelf ook ten doel gesteld de 4 x 50 km binnen bepaalde tijd af te leggen, namelijk 8 uur. Na de eerste dag van de Goudse Wandeltweedaagse was er niets aan de hand. Voor de eerste keer 50 km af leggen binnen de voorgenomen tijd was zwaar, maar voelde goed.

Met dezelfde ambitie ging ik de zondag van start. Tijdens de eerste kilometers ontstond een branderig gevoel in mijn scheenbenen. Je kent het wel, als je je pas versneld om de trein of bus te halen, maar je wilt niet rennen. Op kortere afstanden had ik dit eerder ervaren en gemerkt dat het wegging na een paar kilometers, dus maakte ik me geen zorgen.

Maar na 35 km kwam het gevoel terug. Achteraf had ik toen beter direct kunnen stoppen, maar verbijtend heb ik de tocht volbracht. Het gevolg kwam de dag erna. Ik kon moeilijk lopen en het afwikkelen van mijn ene voet ging niet meer. Mijn collega, een ervaren hardloper zei direct:"Shin splints". Nooit van gehoord, gauw gegoogled. Dat beloofde niet veel goeds. Shin splints is een blessure van de aanhechting van de kuitspier op het scheenbeen en kan leiden tot langdurige last.

Ik zag mijn ruim 600 kilometers aan voorbereiding al voor niets geweest. Direct een vriendin die fysiotherapeute is gebeld. Ze heeft me direct behandeld en beide kuiten flink gemasseerd en me absolute rust voorgeschreven. Eerste dagen geregeld de blessure koelen. Dit was drie weken voor de start van de Vierdaagse.

Gelukkig trok de pijn en stijfheid na een paar dagen weg en na twee weken rust had ik het gevoel weer een flinke afstand te kunnen lopen. De Kerkendorpentocht stond toen nog op het Via Vierdaagse programma. Ik had me voorgenomen dat weekend als test te gebruiken om te kijken of ik het inderdaad zonder last vol kon houden. Uiteraard rustig aan gelopen en een wat kortere afstand dan aanvankelijk de bedoeling was. Ik zou in ieder geval starten aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Hoewel het even schrikken was, ben ik blij dat ik dit op deze manier heb meegemaakt. Doordat ik snel behandeld ben, was ik tijdig hersteld. Bovendien heb ik geleerd om rustig aan te starten en de eerste kilometers de benen los te lopen en in lekker wandelritme te komen.

De Vierdaagse heb ik keurig uitgelopen binnen mijn eigen doelstelling. Dit had me hoogstwaarschijnlijk niet gelukt zonder het Via Vierdaagse voorbereidingsprogramma. Een uniek initiatief om mensen kennis te laten maken met de wandelsport en het grootste wandelevenement ter wereld.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis