De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

In balans

Door Frans Bergmans
22 juni 2010om 11:41 uur

 

Als je iets wilt bereiken, in het kader van Via Vierdaagse is daar al meer over geschreven, zijn er verschillende patronen te volgen. Je kunt dat doen uit verschillende gezichtspunten, met verschillende uitgangspunten, langs verschillende trajecten, met verschillende doelen in het vizier.


Vierdaagse is als het leven

Naast wandeltrainer ben ik ook vitaliteitscoach. Mensen die daar om vragen ondersteun ik bij hun streven naar een gezond en vitaal leven. Daarbij gaan we uit van een aantal punten, punten die je ook van toepassing kunt verklaren op de voorbereiding en het lopen van de Vierdaagse. Om op een waardevolle wijze vooruit te komen in het leven, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. En daarbij is het naar mijn mening ook belangrijk dat in een bepaalde volgorde aan die voorwaarden wordt voldaan. Ik wil niet de discussie openen of een of twee voorwaarden niet een plaatsje zouden mogen verwisselen, ik denk dat zo'n discussie nauwelijks interessant is.

Subjectief/objectief
Wat wel belangrijk is, dat aan de basis van het bestaan drie subjectieve waarden staan en dat de objectieve waarden, uit het bovendeel van de piramide (zie afbeelding), pas van belang zijn als aan de subjectieve voorwaarden is voldaan. Voorwaarden als "Zinvol leven", "Ondersteunende relaties" en "Positieve gedachten" zijn subjectieve voorwaarden, ze zijn niet meetbaar.
"Voldoende rustmomenten", "Effectief bewegen" en "Volwaardige voeding" zijn objectieve voorwaarden. Je kunt ze meten in uren, mets of kcal.

Subjectieve waarden
Als dit van toepassing is op het " leven", is het dus ook van toepassing op voorbereiding en deelname aan de Vierdaagse. Want zeker in dit deel van de voorbereiding zult u merken dat meedoen aan de Vierdaagse een heel stuk van je leven in beslag neemt.

Zingeving
Het is duidelijk, je moet de zin inzien van meedoen. Je moet achter de motieven staan, die er toe hebben geleid dat u zich opgaf bij Via Vierdaagse. Staat u nog steeds achter die motieven?
Probeer ze weer in herinnering te halen als dat nodig is. Waar doet u het ook alweer voor, is het de moeite waard?

Relaties
Wordt u thuis nog gesteund? Ook nu u zoveel kilometers gaat maken en veel weg bent? En omgedraaid, denkt u er aan dat uw partner waardering krijgt voor de tijd dat u weg bent of uw wandelmaatje voor het samen optrekken? Krijgen zij uw steun?

Gedachten
Positief denken is uitermate belangrijk om het karwei te klaren. Als u dat voor elkaar krijgt gaat u ook met plezier wandelen, blijft u ook met plezier wandelen.

Eigen oordeel
Ieder vult bovenstaande punten in met zijn eigen levensbeschouwing, zijn eigen omstandigheden, zijn eigen mogelijkheden. Het plezierige is, dat het altijd goed is, het is uw eigen invulling van een opdracht die u zichzelf gegeven heeft. Waarvoor uzelf de startlijn heeft getrokken. Het nadeel van deze punten is, dat iedereen er anders over kan denken en dat het toch goed kan zijn. Maar dat is meteen een geweldig voordeel, ieder kan voor zich bepalen wat goed is. Wat voor de een werkt en waar is, is voor de ander onbegrijpelijk en van geen waarde. Wees eerlijk tegenover uzelf en luister naar uw eigen oordeel.

Objectieve waarden
Wie denkt dat objectieve punten gemakkelijker te hanteren zijn, moet verder lezen.

Voldoende rustmomenten
Wie mij kent en in de voorbereiding naar de Vierdaagse gesproken heeft, weet dat ik rusten uitermate belangrijk vindt en er steeds weer over begin. Misschien zit daar wel mijn eigen zwakke punt. Zonder voldoende rust kun je niet opnieuw gaan trainen, tijdens rustmomenten bouw je weer reserves op. Natuurlijk, een goede nachtrust van voldoende kwaliteit en lengte is belangrijk, maar denk ook eens aan kortere rustmomenten. Momenten door de dag heen, waarop u weer even de teller op nul zet en het hoofd schoonveegt. Mini-breaks kunnen een wezenlijke bijdrage leveren om al uw taken rustig af te werken en uitgerust op pad te kunnen gaan.

Effectief bewegen
In dit verband volsta ik er mee te verwijzen naar de trainingsschema's die we hebben gegeven en waaraan u zich hopelijk zoveel als voor u goed was heeft kunnen houden.

Volwaardige voeding
In mijn redenering staat voeding aan de top van de piramide. Dat wil zeggen, dat eerst aan alle andere voorwaarden moet worden voldaan, voordat voeding een doorslaggevende factor kan zijn. Ik durf de stelling aan, dat 90% van de wandelaars op droog brood en water de Vierdaagse zou kunnen lopen, maar nog geen 10% de tocht uitloopt als er onvoldoende motivatie, onvoldoende zin van leven kan worden ingezet.

Balans
Theorieën aanhangen is geen kunst, er zijn er vele en in meer of mindere mate zijn er altijd wel deskundigen te vinden om deze theorieën te verdedigen. Menig boek is geschreven alleen vanuit dit streven. Gedachten en voornemens zijn pas waardevol als ze ook nageleefd worden. Alle bovengenoemde zaken in het juiste perspectief zien en in de juiste balans brengen, is een voorwaarde voor succes.
Ik neem u mee terug naar het begin van de voorbereidingen in het begeleidingsteam.
Alle "deskundigen" spraken daar af, dat we de nadruk zouden leggen op het plezier dat te beleven valt aan meelopen. Als tweede belangrijke factor werd vastgesteld dat we alle deelnemers regelmatig zouden moeten wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, zouden aansporen zelf na te denken over wat goed en slecht is, zelf naar hun lijf te laten luisteren.
Welnu, over wat ik vandaag geschreven heb, kunt u op uw gemak eens nadenken en er uit pikken wat voor u belangrijk is. In het besef, dat wat u eruit pikt belangrijk is, zeker voor u.
U houdt toch zelf de touwtjes in handen? Alleen u bepaalt de balans.

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis