De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Juiste keuze is het halve werk

Door Kor Louws
9 februari 2010om 16:10 uur

 

In februari zijn temperaturen tussen de -5 en +10 heel normaal. Wanneer je gaat wandelen zijn regen, sneeuw - en hagelbuien geen uitzondering. Het is dus van belang je goed te kleden. Dit geldt zowel voor kleding als schoenen.

Laagjes
Zorg bij kleding dat je altijd meerdere lagen draagt die je, afhankelijk van het weer, kan vermeerderen of verminderen. Een ondershirt - bovenshirt en jack zijn aan te raden. Handschoenen en muts maken ook onderdeel uit van dit geheel. Draag geen wijde kleding (jack) die als een parachute achter u aanhangt en zo onnodige energie vraagt. Bij voorkeur is de kleding gemaakt van een technisch materiaal. Dit technisch materiaal is synthetisch en heeft een bepaalde geweven structuur die het vocht gemakkelijk doorgeeft aan de volgende laag. Bijkomend voordeel van deze kleding is dat het nooit verkleurd, krimpt of vervormd. Bovendien is het snel droog en hoef je het niet te strijken. Kleding die vocht opneemt (katoen) zorgt dat je het snel koud krijgt. Daardoor gaat er veel energie verloren aan het opwarmen van het lichaam, terwijl de spieren deze energie zo hard nodig hebben. Goretex of andere waterdichte kleding heeft zijn voordelen, maar werkt het best bij koudere temperaturen. Bij een stevige wandelpas en temperaturen hoger dan 10°C sluit deze kleding erg af. Het membraam die het jack waterdicht maakt raakt verstopt door de aanvoer van (te veel) transpiratie vocht, waardoor dit vocht terug komt op de huid en er alsnog afkoeling plaatsvindt. Een goed ademend lichtgewicht jack is de beste oplossing. Deze is meestal niet waterdicht, maar zorgt wel voor een goede ademende werking.

Ruimte om af te wikkelen
Wat betreft schoenen is het van belang dat ze goed passen, zowel in de lengte als in de breedte. Een te smalle schoen drukt de middenvoetbeentjes samen en geeft kans op kneuzingen. Het argument van "de schoen loopt wel uit" geldt niet voor de lengte van de schoen. Voor de juiste lengte moet de ruimte bij de grote teen altijd 1 tot 1,5 cm zijn. Dit dient het afwikkelen van de voet. Bij het afwikkelen van de voet komen de tenen naar voren in de schoen. Wanneer de ruimte te kort is, ontstaan er blauwe nagels door het stoten van de tenen tegen de voorzijde van de schoen.

Koop nooit dezelfde schoenen omdat ze de buurman of loopvriendin zo lekker zitten. Neem de rustig je tijd om te passen en luister naar je eigen gevoel, want iedere voet is anders.

De gemiddelde afstand die u met een wandelschoen kunt afleggen zonder dat hij aan voor uw gevoel comfort verminderd is ongeveer 1000-1400 km. Let wel: iedereen heeft een ander looppatroon en daardoor meer of minder slijtage aan de zolen. Gewicht van de persoon en ondergrond beïnvloeden ook de levensduur van de schoen.

Bergschoenen
Voor de Nederlandse omstandigheden heb je beslist geen hoge bergschoenen nodig. Deze schoenen zijn vaak stijf en geven minder comfort. Bergschoenen draagt men voor de stabiliteit bij het wandelen in de bergen met een eventuele rugzak. De hoge schacht zorgt ervoor dat de voet niet naar voren schuift in de schoen bij een steilere afdaling. De harde neus beschermt de tenen bij het stoten tegen een steen of rots. Al deze zaken zijn bij de Vierdaagse niet van toepassing. Een lage wandelschoen geeft een prettige, soepele afwikkeling en genoeg stabiliteit voor de Nederlandse wegen, bos- en duinpaden. De hoge schacht van de bergschoen kan in de zomer bij hogere temperaturen zorgen voor een transpiratie uitslag op de onderbenen, doordat de schacht van de schoen de huid afsluit.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis