De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Pitstop voor de geest

Door Rico Schuijers
22 april 2010om 13:41 uur

 

Van groot belang voor het uitlopen van de Vierdaagse is hoe je met je energie omgaat. De verhouding tussen wandelen en rusten is essentieel.

Vragen en nog eens vragen
Wanneer rust je? Loop je op tijd? Rust je als het lichaam dat aangeeft? Loop je door omdat het ‘zo lekker gaat'? Ben je afhankelijk van rustpunten langs de weg van de organisatie? Waar rust je? Gewoon langs de kant van de weg? Op een stoeltje bij de rustpunten? Bij de Rode Kruis posten? Hoe lang ga je rusten? Een paar minuutjes, kwartier, half uur, een uur?

Voor iedereen: Rust!
Rusten is essentieel. Bij de vorige Vierdaagse is regelmatig de reden geweest om uit te vallen, dat de lopers op de eerste dag meteen 20 tot 25 km hebben gelopen zonder te rusten (want het gaat zo lekker en rusten is toch niet nodig!?). De tweede dag moesten ze opgeven omdat de spieren te stijf waren, ze hadden zich geforceerd. Voor debutanten is het rusten een moeilijk onderdeel, omdat het zo individueel bepaald is. Wat werkt voor mij het best? Als je een trainingswandeltocht hebt, stel ik voor dat je verschillende momenten en lengtes van de pauzes oefent, zodat je een beetje een idee krijgt wat jou het best bevalt.

Tijdslimiet
Een gemiddelde wandelaar heeft een wandelsnelheid tussen de 4 en 7 km/uur, de snellere lopen soms 8 of zelfs 9 km/uur, dat zijn heel erg geoefende en ervaren wandelaars. Je kunt ook niet te lang rusten, want dan haal je misschien de tijdslimiet niet.

Positieve gedachten
Bij het rusten spelen gedachten een grote rol. Ze kunnen motiverend worden gebruikt: ‘ook al heb ik nu een moeilijk moment, ik loop door en daar mag ik gaan rusten'. Het vooruitkijken naar het weerzien met bekenden bij een rustpunt is ook een voorbeeld van een goede motivator.
Sommige lopers hebben andere gedachten: ‘als ik nu ga rusten, dan kom ik daarna niet meer op gang, dus ik blijf maar lopen.'

De eerste meters
Veel (ervaren) Vierdaagse wandelaars weten het: de eerste meters lopen na een rust zijn niet de leukste meters. De spieren zijn stijf, als er blaren zijn voel je die op dat moment heel erg goed, het duurt een aantal meters om weer in het ritme te komen. Voor de stijve spieren geldt: licht de beenspieren strekken voordat u gaat zitten en weer licht strekken na het opstaan en voor dat u begint te lopen. Voor de blaren geldt: doorzetten en door de pijn heenbijten, door afleiding te zoeken.

Hoeveel tijd heb je om op tijd terug te zijn? Door Connie Raijmakers
De 40 km-lopers starten op twee momenten; twee keer tussen 5.15 en 6 uur en twee keer tussen 6.15 en 7 uur. Als je 40 km per dag loopt, ben je dus op zijn laatst om 7 u weg en je moet voor 17 u weer binnen zijn (op vrijdag voor 18 u). Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, dus ga er vanuit dat je 9 uur hebt om 40 km te lopen, zodat je uiterlijk 16 u binnen bent. D.w.z. dat je tempo inclusief rusttijd minimaal 4,4 km/u moet zijn. Als je 2x een half uur wilt rusten, heb je 8 uur over waarin je 5 km/uur moet lopen.

Schema
Even een schema om te laten zien wat dat betekent op een dag dat je om 7 uur start. De tijden geven globale tussentijden aan om voor 16 u (vrijdag 16.30 uur) te finishen. Post 3 en 4 zijn centrale Vierdaagse rustposten en niet die van Via Vierdaagse. Deze posten vindt u op de plattegrond van het parcours die u nog zult ontvangen. 

Dag 1 (totaal 40,1) | 21 km (Elst): 11.30 u | 31 km (post 3): 14.00 u
Dag 2 (totaal 40,2) | 22 km (Wijchen): 12 u | 33 km (post 3): 14.15 u
Dag 3 (totaal 38,8) | 28 km (Groesbeek): 13.15 u | 32 km (post 3): 14.15 u
Dag 4 (totaal 42,4) | 28 km (Cuijk): 13.15 u | 37,5 km (post 4 start Via Gladiola): 15.30 u

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis