De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Rode benen of voeten na het wandelen

31 december 2009om 11:58 uur

 

"Ik ben aan het trainen voor de 40 km (...) Ik heb nu 2 maal ruim 20 km gelopen en heb daarbij weinig problemen ondervonden. Als ik na zo'n tocht thuis de schoenen uit doe, voelen mijn voeten erg warm, ze jeuken dan een beetje, tegen de avond zijn ze behoorlijk rood. Dit duurt dan een aantal dagen en trekt dan weer weg. Heb er weinig last van maar mijn vraag is: Hoe kan ik dit voorkomen, want ik kan me voorstellen dat dit tijdens de Vierdaagse wel voor problemen kan zorgen omdat de huid dan geen week de tijd heeft om te herstellen."
Het antwoord van Tjieu Maas is heel praktisch. Hij wijst erop dat het door de sokken zou kunnen komen. Maar mocht dat niet zo zijn, dan geeft hij een aantal strategieën (zie hiervoor zijn advies aan Maria). Het zou iets onschuldigs kunnen zijn, maar als de klachten heviger worden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dat laatste wil ik hier niet alleen extra benadrukken, maar ook aanvullen: vraag bij ernstige klachten snel een verwijzing naar een dermatoloog.

In de jaren dat ik mensen begeleid bij de training voor de Vierdaagse, ben ik deze klacht verschillende keren tegen gekomen met soms grote blaren als gevolg. Het probleem is bij een tweede Vierdaagse vaak erger dan bij de eerste Vierdaagse. Ook op het Vierdaagseforum wordt nu al weer melding gemaakt van de verschijnselen..
Nu beantwoord ik ook vragen van mensen die zich voorbereiden op de 100km-tocht van Oxfam Novib Trailwalker (http://2009.trailwalker.nl) en enkele dagen voordat Maria haar vraag stelde, kreeg ik het volgende mailtje: "Ik heb last van een aandoening die ongetwijfeld op gaat spelen bij de Trailwalker: inspannings-geïnduceerde leukocytoclastische vasculitis. Is deze aandoening bij jou bekend? Het is een ontsteking in haarvaatjes, die niet vaak voorkomt, die zich o.a. bij wandelaars van lange afstanden openbaart, wel vanzelf wegtrekt maar toch bijzonder hinderlijk en pijnlijk kan worden. Ik ben op zoek naar alle mogelijke middelen om het te lijf te gaan. Ik gebruik al steunkousen, die wel enigszins werken, maar niet echt. Ook heeft mijn huisarts me naar een oedeemtherapeut gestuurd. Of dat helpt, moet ik nog ervaren."
Helaas kon ik deze mevrouw alleen laten weten dat de klacht mij bekend was en dat ik al een tijdje zoek naar een remedie. Dank zij haar informatie ben ik wel wat meer te weten gekomen over dit probleem.
Eigenlijk is er sprake van heel kleine bloedinkjes in de huid, meestal op vingers, tenen, handen, onderarmen, onderbenen en voeten. Deze bloedinkjes leveren rode vlekken op die niet weg te drukken zijn. De aandoening kan veroorzaakt worden door inspanning en lijkt vaker op te treden bij warmte, maar kan ook het symptoom zijn van iets anders. Daarom is het verstandig goed op te letten bij de genoemde verschijnselen en de aanwijzingen van Tjieu Maas uit te proberen. Als dat niet helpt, zo snel mogelijk naar de huisarts en wellicht de specialist.

In 1996 is bij de Kennedymars in Someren een onderzoek gedaan naar deze klachten. Bij 10 wandelaars (van 58 die werden onderzocht) bleek sprake van leukocytoclastische vasculitis.
In een artikel uit 2004 staat dat deze rode vlekken ook gezien worden bij marathonlopers en bergwandelaars met name bij warm weer. Ook bij golfers wordt dit probleem nogal eens gesignaleerd. Bij recreatieve wandelaars zijn het vaak (gezonde) vrouwen die er last van hebben. De auteur denkt dat een slechte pompfunctie van de kuitspieren en een tekortschietende temperatuursregulatie de oorzaak zijn. Hij pleit voor steunkousen en bepaalde soorten crème. De adviezen van Tjieu Maas: benen hoog leggen, oefeningen doen en een koud voetenbad lijken er ook goed bij aan te sluiten.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis