De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Rode Kruis en de Bloesemtocht

Door Alie Vink
31 december 2009om 12:02 uur

 

Door Alie Vink en Joost Sijtsma.

Tijdens de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht zijn er 10 rustposten verspreid over de route. Op elke rustpost zijn er Rode Kruis vrijwilligers aanwezig met kennis van zaken. Een deel van de vrijwilligers doet de blaarbehandeling. Een ander deel van de vrijwilligers ontfermt zich over pijnlijke spieren met het massage gedeelte. Beide groepen vrijwilligers zorgen ervoor dat de wandelaars zo fit mogelijk de finish halen. Ook op de start- finishlocatie zijn er vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig die zich over de blaren en andere problemen ontfermen. Een deel van deze Rode Kruis vrijwilligers, zijn ook betrokken bij de verzorging van wandelaars tijdens de Vierdaagse.

April doet wat ie wil
Het weer in deze tijd van het jaar is lastig te voorspellen. Het kan in de week voorafgaand aan de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht heel erg warm zijn en tijdens de tocht koud en nat. Andersom is ook mogelijk. In deze periode ben je afhankelijk van het weerbericht wat aan te trekken. Het is altijd verstandig om genoeg kleding aan te hebben, zodat indien gewenst een laag kleding uitgetrokken kan worden. Tijdens het wandelen moet je goed naar je lijf luisteren en daarop actie ondernemen. Dat betekent dat je genoeg mondvoorraad moet meenemen. Zowel drinken als voedsel. Onderweg is genoeg te verkrijgen, maar 'de man met de hamer' kan net komen op een stuk waar geen rustposten staan. Let er ook op dat je voldoende eet tijdens het wandelen. Wanneer je dat niet doet, kan het gebeuren dat je bij een Rode Kruispost beland. Daar wordt je dan wel weer op de been geholpen, maar voorkomen is beter dan genezen!

Over de Bloesemtocht
In 1995, het jaar van het 125-jarig bestaan van het Rode Kruis, is er in elke provincie een wandeltocht gehouden waarvan de baten ten goede kwamen aan het Rode Kruis. De Bloesemtocht staat sindsdien in het teken van het Rode Kruis. Het aantal deelnemers groeit elk jaar en tegenwoordig valt deze wandeltocht, wat betreft het aantal deelnemers, in dezelfde categorie als de Airborne wandeltocht in Renkum. De tocht wordt elk jaar in april gehouden wanneer de Betuwe in bloei staat.
De start is in de veilinghal te Geldermalsen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen in de weilanden rondom de veiling. De laatste jaren is er een systeem ontwikkeld wat het makkelijker maakt om de auto terug te vinden. Ook met het openbaar vervoer is deze wandeltocht goed te bereiken. Het NS station is op loopafstand van de veiling. Het is een drukte van jewelste 's morgens vroeg. Vanaf een uur of 11 is er muziek van verschillende muziekkorpsen op de start- finishlocatie.
De tocht gaat door boomgaarden, over dijkjes, door een buitenplaats en over de Linge. Over het riviertje de Linge wordt op 3 plaatsen een brug gelegd. De eerste brug is een bayleybrug en ligt vrij kort na de start. De andere 2 bruggen zijn pontonbruggen, van hetzelfde type die ook tijdens de Vierdaagse gebruikt worden. Bij elke pontonbrug is een rustplaats ingericht. Op deze rustplaatsen is ook een Eerste Hulppost van het Rode Kruis ingericht. Ook zijn er muziekkorpsen op de rustposten aanwezig. Altijd leuk, om je op te beuren of om een dansje te maken!

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis