De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Rode vlekken

7 mei 2010om 10:21 uur

 

Sinds een jaar of tien organiseer ik trainingen voor de Nijmeegse Vierdaagse en ieder jaar melden zich wandelaars (bijna altijd vrouwen) die tijdens en na het wandelen warme, jeukende, rode vlekken op benen en voeten krijgen. Soms zo erg, dat zich op den duur grote blaren vormen. Ook het Via Vierdaagse begeleidingsteam kreeg vorig jaar en dit jaar vragen over dat probleem. Ingrid (20 april): "Ook dit keer, weer net als na iedere tocht, zijn mijn voeten tot ruim boven mijn enkels vol met knalrode vlekken (bijna in zijn geheel is het rood). Ze voelen behoorlijk warm aan, ook voor iemand die zijn hand erop legt. Verder voelt de huid daar strak en gespannen. Dit duurt een dag of twee, drie en dan trekt het weer weg."

Strategiën
Tjieu Maas antwoordde vorig jaar: "Wellicht is er sprake van vocht in de voeten en daarbij kan je een aantal strategieën volgen:

  • Ga na het wandelen met je voeten omhoog liggen (schoenen aan). Draai je voeten en tenen in rondjes wanneer je met je voeten omhoog ligt.
  • Ga direct na het wandelen op je tenen staan en zak weer door (herhaal dat 30 keer achter elkaar), doe dit vervolgens elk uur na het wandelen.
  • Ga na het wandelen in een voetenbad met koud water zitten (temperatuur die je net aan kunt).

Ga niet direct alle strategieën gebruiken, maar kies er 1 of 2. Waarschijnlijk is het een onschuldige klacht. Als de klachten heviger worden, moet je naar je huisarts gaan."

Urticaria
Ed Hendriks legde vorig jaar uit dat er ook sprake kan zijn van urticaria. "De rode plekken in de huid ontstaan doordat afweercellen (mestcellen) in de huid geactiveerd worden. Deze geven o.a. histamine af, dat zorgt voor verwijding van bloedvaten. Hierdoor ontstaan rode plekken, soms door zwelling boven de huid verheven. Die plekken kunnen samenvloeien tot grotere plakkaten. De afweercellen zorgen ook voor uittreding van vocht met zwelling als gevolg. Normaal gebeurt dit bijvoorbeeld bij wondjes, maar bij urticaria worden de afweercellen zonder duidelijke reden geactiveerd. Toch is soms is wel een oorzaak aan te wijzen: warmte. Andere oorzaken kunnen zijn: koude, lokale druk of wrijven over de huid, medicijnen, bacteriële infecties of allergieën. Behandeling is echter niet eenvoudig. Soms lukt het de klachten te verminderen met behulp van medicijnen, zogenaamde anti-histaminica. Hierdoor treden de klachten minder vaak op en zijn ze minder heftig. Sommige mensen blijven echter nog jarenlang last houden. Gelukkig kunnen de medicijnen langdurig worden gebruikt zonder bijwerkingen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na verloop van tijd."

Preventie
Ernst-Paul van Etten geeft aan dat preventie nog belangrijker is dan behandeling, maar een simpele oplossing kan hij ook niet geven. "De klachten worden veroorzaakt door warmte en vocht. Training is in ieder geval heel belangrijk, want een goed getraind iemand gaat efficiënter zweten en koelen. Draag kleding en schoeisel, waarbij de warmte kan worden afgevoerd: lage schoenen, koele sokken (elke dag schone), liever een luchtige lange broek die de huid bedekt dan een korte broek (waarbij vaak zonnebrandcrème nodig is). Je ziet de klacht zelden of nooit bij militairen, die in lange broek moeten lopen. Houd de huid zo droog mogelijk en voorkom overmatig transpireren ook door voldoende rustmomenten (in de schaduw) op het warmst van de dag. Maar drink wel voldoende, want je moet wel genoeg transpireren om af te koelen. Als het toch mis gaat zijn, gebruik dan anti-histaminica. Die middelen zijn tegenwoordig zonder recept verkrijgbaar bij de drogist, zoals Allerfre."

Steunkousen
In het verleden is ook wel onderzoek gedaan naar deze klachten en die onderzoekers adviseerden ook steunkousen. Ik ken een paar vrouwen die inderdaad baat hadden bij het dragen van elastische TED-kousen, die echter alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Een eenvoudige afdoende aanpak is er dus helaas niet, maar ik hoop dat wandelaars met dit probleem hun klachten kunnen verlichten met deze tips. Maar let op: bij ernstige klachten is een bezoek aan de huisarts of dermatoloog het verstandigst. En misschien handig om te weten: op internet vind je dit probleem terug met de naam Walking of Golfer's Vasculitis.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis