De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Wandelbuddy

1 april 2010om 15:14 uur

 

Een wandelmaatje of buddy kan van grote steun zijn. Vele wandelaars die zich ingeschreven hebben als deelnemer aan de Via Vierdaagse zullen waarschijnlijk met meerdere personen aan allerlei wandeltochten ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse 2010 gaan deelnemen. Je zult dan ongetwijfeld ook moeilijke momenten tegen komen en dan is het fijn als er iemand in je buurt is die je ondersteunt.

Als wandelaar en medewerker van Defensie (al een aantal keren op uitzending geweest) weet ik de waarde van een buddy op het juiste niveau in te schatten en te waarderen.

Wat is nu eigenlijk een buddy?
In de encyclopedie wordt hierover het volgende gezegd: Een buddy is het Engelse woord voor maatje of vriend. In het Nederlands wordt deze term ook wel gebruikt bij o.a. de volgende items:
- In de motorsport voor iemand die achterop de motor zit
- In de duiksport voor iemand met wie je samen duikt (in de buurt blijft)
- In de hulpverlening voor iemand die gezelschap en steun biedt

Binnen Defensie wordt ook wel gesproken over ‘de schakel tussen familie en uitgezondene', aanspreekpunt voor de familie, luisterend oor, je maatje waarmee je lief en leed deelt, die over je waakt.

Wandelen verbroedert
Bij het deelnemen aan grote wandeltochten zoals de Nijmeegse Vierdaagse zul je ervaren dat je eigenlijk nooit alleen loopt. Ongeacht je wandeltempo zul je ontdekken dat er altijd wel iemand in jouw tempo mee loopt. Bij lange wandeltochten ben je dan ook blij als er op een moeilijk moment iemand in jouw buurt is die je komt oppeppen, die je weer moed in spreekt, je als het ware over de streep trekt. Je zult ontdekken dat je tijdens het wandelen vrienden gaat ontmoeten, lief en leed gaat delen, steun voor elkaar zult zijn, iemand zult ontmoeten op wie je kunt vertrouwen, jezelf ook motivator voor de ander kunt zijn, verzorger of mentalcoach rollen zult gaan aanmeten. Ook zullen je wandelmaatjes vrienden voor het leven worden. Sport verbroedert maar wandelen is hierin koploper.

Moeilijk moment
Ikzelf heb ook aan diverse wandeltochten deelgenomen en tijdens de deelname aan de Elfstedenwandeltocht een aantal jaren geleden kwam ik, tijdens een voor mij moeilijk moment in de buurt van Franeker en in de stromende regen, een prachtig wandbord tegen wat bevestigd was boven de toegangsdeur van een woning. Op dit bord stond de volgende tekst: "Zonder strijd geen overwinning". In zware regen, koud en verkleumd zag ik dit bord en dat gaf mij zoveel energie dat ik ook de laatste kilometers van deze tocht met plezier heb afgelegd. Op dat moment was er even geen buddy in de buurt maar putte ik de kracht uit de omgeving.

Van onschatbare waarde
Een buddy is van onschatbare waarde en kan je tot prestaties brengen die je misschien vooraf niet voor mogelijk hield. Als je een buddy hebt, wees er zuinig op. Heb je er geen, dan kom je hem of haar vast tegen tijdens een van de vele wandeltochten.

Ik wens u allen een goede voorbereiding en een buddy toe.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis