De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Weer of geen weer..

31 december 2009om 11:53 uur

 

Het is goed als wandelaars ervaring opdoen met verschillende weertypes. Het maakt veel uit: lekker fris weer, een brandende zon of stromende regen.
Zelf heb ik in al mijn Vierdaagsejaren alle soorten weer wel mee gemaakt dacht ik, maar wat kun je nu eigenlijk verwachten?
Ik heb eens gekeken in De Wereld Wandelt (het jubileumboek bij de 75e Vierdaagse). Daarin kon ik zien hoe het weer was bij de Vierdaagses van 1909 t/m 1991. Uit eigen aantekeningen haalde ik informatie over het weer van 1992 t/m 2007.

Kans op koud weer?
Uiteraard is de kans op koud weer niet groot, maar in het jubileumboek zie ik dat 1935 en 1939 koude natte Vierdaagses waren. Speurwerk op internet leert me dat het toen zo'n 16°C was. Dat is daarna niet meer voorgekomen, maar in mijn eigen aantekeningen zie ik dat het in 1996 bij de start van de 50 km 12°C was.
Het is dus verstandig de week voor de Vierdaagse eens goed naar de weersverwachting op langere termijn te kijken. En mocht er toch kouder weer voorspeld worden, denk dan goed na over je kleding. Heb je een trui en een broek die daarvoor geschikt zijn?

Een nat pak?
De kans dat je een nat pak krijgt met de Vierdaagse is heel wat groter. In de vorige eeuw was een kwart van de Vierdaagses regenachtig. Dat was tot nu toe in deze eeuw veel minder het geval, maar wel is er een aantal keren een behoorlijke regenbui over het wandellegioen uitgestort. De laatste keer was in 2007 toen er tijdens de intocht een fiks onweer met enorme regenbui losbarstte.
Zorg er dus voor, dat je in ieder geval op regen bent voorbereid! Dat kan op verschillende manieren: een vuilniszak met gaten erin, een wegwerpcape, een regenponcho, een paraplu of (duurder maar wel fijn) een goed ademend regenjack. Maar wat je ook kiest, zorg dat je ook daarmee een stuk getraind hebt, zodat je weet hoe het voelt.

Zweet en zonnebrand
Iedereen maakt zich de meeste zorgen over mogelijk warm weer. Niet zo vreemd na de dramatische eerste dag in 2006. De temperatuur steeg tot 32°C. Twee sterfgevallen (niet zeker of de warmte de oorzaak was) en een zeer groot aantal uitvallers hadden tot gevolg dat de rest van de Vierdaagse werd afgelast.
Opmerkelijk is wel dat deze temperatuur niet uniek was. In de periode 1909 - 1991 is het zes maal voorgekomen dat het zeer warm en drukkend was. In 1995 was het bij de intocht 34°C. Die temperatuur werd ook op woensdag in 2003 bereikt, maar die dag werden de parkoersen met 10 km ingekort.
In de rapporten die verschenen na die ‘rampvierdaagse' in 2006 lees ik dat er 25% kans bestaat dat de temperatuur ‘s middags 25°C of meer is. De kans op een temperatuur van 28°C of meer is 10% en de kans op 35°C is kleiner dan 1%.
Gelukkig, de kans dat het extreem warm wordt, is dus niet zo heel groot. Maar ook bij 25°C loop je al behoorlijk te zweten en kan je behoorlijk verbranden.
Je moet dus zeker op warmte zijn voorbereid. Goed ademende shirts met mouwtjes zijn heel plezierig, evenals een korte broek, rok of iets er tussen in. Bij extreme warmte is een goede hoofd- en nekbedekking onmisbaar bijv. een pet of buff.
Gebruik een zonnebrandmiddel als je gauw verbrandt of als je nog niet veel in de zon hebt gelopen. Neem ook je zonnebril mee!
Probeer in de ochtend als het nog niet zo warm is, zoveel mogelijk kilometers te maken!
Maar het allerbelangrijkste is wel: drink bij warmte goed en zorg dat je drinkfles gevuld blijft. Denk er aan, dat je door zweten veel zout verliest. Neem een dropje of een keer een kop soep.
Als je bij heet weer het hoofd koel houdt (letterlijk en figuurlijk) kun je heel ver komen!

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis