De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Zo goed als new

Door Kor Louws
31 december 2009om 11:56 uur

 

Zorg dat schoenen goed worden onderhouden. Borstel het vuil weg en maak de schoenen eventueel schoon met een natte doek. Behandel lederen schoenen met ledervet of een blanke schoensmeer. Dunnetjes opbrengen graag en uitpoetsen. Nubuck schoenen kun je inspuiten. Beide middelen maken de schoenen waterafstotend en verzorgen het materiaal.

Onderhoud
Wanneer de schoenen kletsnat zijn van regen of door plassen lopen, stop je er keukenrol of krantenpapier in. Dit absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat de schoenen sneller drogen. Stop de schoenen niet in de wasmachine! Dat is echt gebeurt.. Het gevolg van wassen in de wasmachine is dat het leer gaat barsten en de tussenzool krimpt. Daardoor raken de schoenen helemaal vervormd. We krijgen ze zo wel eens opgestuurd met een briefje erbij; "Mijn schoenen zijn te klein geworden, dat mag toch niet kunnen?" Als we vragen of ze gewassen zijn wordt er regelmatig met 'nee' geantwoord. Terwijl de frisse geur van Omo of Silan je tegemoet komt bij het openen van de doos.
 
Levensduur
Ik krijg vaak de vraag hoe lang schoenen meegaan. Deze vraag is persoonlijk en moeilijk te beantwoorden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals: gewicht van de persoon, stand van de voeten (afwikkeling) en ondergrond waar het meest op gewandeld wordt. Een wandelschoen krijgt ongeveer 1,5 tot 2 maal het lichaamsgewicht per pas te verwerken door de voorwaartse snelheid. Bij een afstand van 50 km (zo'n 67.000 passen), krijgt de schoen bij een man van 80 kg dus heel veel kilos te verduren. Het materiaal van de tussenzool wordt dus elke stap stevig op de proef gesteld. Dit leidt er toe dat er na verloop van tijd verlies van demping optreedt. Dit merk je niet, maar je voelt het verschil bij het passen van nieuwe schoenen. Ook is slijtage aan de zool heel belangrijk. Daarom is mijn advies om altijd aan verschillende zijdes van de weg te wandelen, omdat er een ronding in de weg is gemaakt ten behoeve van de afwatering. Daarmee creëer je beenlengte verschil en verschillende slijtage aan de schoenen. Dit probleem los je dus op door afwisselend links en rechts te wandelen.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis