De Vierdaagse van 2017 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Praktische info voor deelnemers

Op deze pagina informeren wij je als deelnemer over:

Wanneer krijg ik mijn Via Vierdaagse wandelshirt?
Als deelnemer aan Via Vierdaagse krijg je het exclusieve Via Vierdaagse wandelshirt. Bij je aanmelding heb je hiervoor je maat doorgegeven. De wandelshirts worden uitgereikt tijdens de startbijeenkomsten in februari en maart 2017. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn bij de startbijeenkomsten dan kun je het t-shirt ophalen na afloop van de Rode Kruis Bloesemtocht op 22 april 2017.

Slaapplaats en vervoer tijdens Vierdaagse
Wij raden je aan gebruik te maken van openbaar vervoer of de fiets. Fietsen is een goede manier om actief te herstellen en de spieren te stimuleren afvalstoffen af te voeren. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de officiële website van de Vierdaagse:

Ik hoorde dat er verschillende starttijden zijn voor de 30 en 40 km. Klopt dat?

Dit jaar gelden er voor het eerst ook verschillende starttijden voor de 30 km. Door ook de 30-kilometer wandelaars in twee groepen te laten vertrekken, komt deze groep meer verspreid op het parcours, wat het wandelgenot en de doorstroming op de routes hopelijk ten goede komt. Klik hier voor meer info. De starttijden worden medio mei bekend gemaakt.

Met ingang van 2007 is gekozen voor een startprocedure waarbij de deelnemers aan de 40km-afstand op verschillende tijden starten. Dit om te grote drukte bij de start te voorkomen. Op de officiële website van de Vierdaagse lees je meer over de starttijden voor 40 km-wandelaars. Het gebruik maken van de eerste starttijd is een privilege. Je bent niet verplicht vroeg te starten, je mag altijd voor de tweede starttijd kiezen. Dus kun je altijd samen gebruik maken van de tweede starttijd als je beiden niet dezelfde starttijden hebt.

Starttijden 30 en 40 km ruilen
Het is toegestaan deze starttijden te ruilen met medewandelaars. Hiervoor moet je zelf iemand zoeken die wil ruilen. Lees ook de volgende informatie over dit onderwerp op de officiële website van de Vierdaagse.

Welke kleding draag je tijdens de Vierdaagse?
Het is moeilijk een algemeen kledingadvies te geven, omdat de vraag welke kleding goed zit ook persoonlijk is. Test dit vooral tijdens je trainingen. Stichting DE 4DAAGSE geeft op haar website een aantal handige kledingtips. Tijdens de startbijeenkomsten in februari/maart ontvang je uitgebreide informatie over schoenen en kleding. Denk ondere andere na (en laat je eventueel adviseren) over:

 • schoenen van gore-tex of leer
 • hoge of lage schoen
 • sokken die zweet afvoeren en geen naden hebben
 • dunne technische kleding die zweet afvoert en niet opneemt (zoals katoen)
 • het dragen van laagjes, zodat je elke weersomstandigheid aan kunt.

Wat neem je mee tijdens de Vierdaagse?
Probeer tijdens de trainingen uit wat voor je handig is om mee te nemen en of je het liefst met een rugzak of een heuptasje loopt.

Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eten en drinken. Er worden rustposten en watertappunten ingericht door de organisatie, maar het zou zomaar kunnen dat het erg druk is, of dat je juist door de drukte ongemerkt zo'n punt voorbij loopt. Meer over verantwoord eten en drinken lees je op de officiële website van de Vierdaagse.

Hieronder geven wij enkele suggesties wat mee te nemen in je rugzak/heuptasje. Voor deze suggesties geldt ook: probeer tijdens de trainingen uit wat je nodig hebt.

 • Eten zoals brood en fruit
 • Water (of aanmaak of sportdrank)
 • Snoepjes met salmiak (aanvullen van mineralen)
 • Droge sokken
 • Noodponcho
 • Zonnebrandcrème
 • Zakdoekjes
 • Handzeep
 • Zuurvrije vaseline (tegen schuurplekken bij liezen / tepels)
 • Voetcrème
 • Tekentang
 • Blaarverzorgingsproducten zoals blaarprikkers, betadine, Leukoplast, schaar, talkpoeder, vette watten en Duoderm Extra Thin (alleen als je een bijscholing blaarverzorging hebt gevolgd, anders raden wij je aan bij blaren naar de EHBO te gaan)
 • Iets tegen dikke vingers zoals een stressballetje of een paar stokjes met een touwtje eraan voor om je pols
 • Fluitje: in noodsituaties kun je met een fluit beter aandacht trekken dan met de stem
 • Veiligheidsspeld
 • Reserveveters
 • Mobiele telefoon (opgeladen)
 • Contact (munt)geld
 • Wandelvoordeelpas
 • Pen en papier
 • GPS en/of stafkaart (vooral bij niet georganiseerde tochten)
 • Reservebatterijen

Hoe is het KWBN Meeting- en Pluspoint te herkennen?
Iedere deelnemer ontvangt een plattegrond met daarop de locaties van de rustpost. Ter plaatse is de post te herkennen aan beachflags van Via Vierdaagse langs de weg en de groene KWBN boog die naast de weg staat.

Hoe lang en hoe vaak neem je pauze?
Het is raadzaam tijdens je training te variëren in het aantal pauzes en de duur ervan. Zo kan je ervaren wat voor jou het prettigst is. Houd er wel rekening mee dat te kort pauzeren je lichaam te weinig rust geeft. Bovendien gun je jezelf met te korte pauzes ook onvoldoende tijd om rustig te eten. Te lang pauzeren heeft tot gevolg dat je lichaam totaal tot rust komt, waardoor je moeilijk weer op gang komt. Probeer dus zelf tijdens de trainingen uit wat voor jou het beste werkt. Let er trouwens wel op dat je na een pauze niet te snel van start gaat.

Automatische aanmelding Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen
Door deelname aan Via Vierdaagse 2017 ben je verzekerd van een startbewijs voor de 101ste Vierdaagse. De inschrijving voor dit wandelevenement wordt door Via Vierdaagse geregeld. Je hoeft je dus NIET apart in te schrijven voor de Vierdaagse.
Nadat je een bevestinging hebt ontvangen van Via Vierdaagse, ontvang je van Stichting DE 4DAAGSE binnen enkele weken per e-mail de definitieve bevestiging van jouw inschrijving. Met deze bevestiging en een geldig legitimatiebewijs moet je je op zondag 16 juli of maandag 17 juli melden op de Wedren.

Je gegevens bij ‘Via Vierdaagse-trainingsprogramma' wijzigen
Je kunt je persoonlijke gegevens zoals die bij ons bekend zijn wijzigen door een mail naar ons te sturen. Dit kan door het contactformulier op onze website in te vullen en daarop door te geven welke gegevens gewijzigd moeten worden.

Je gegevens bij Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen bekijken/wijzigen
Je persoonsgegevens en je inschrijving voor de 101ste Vierdaagse te Nijmegen zijn doorgegeven aan Stichting DE 4DAAGSE. Indien je graag contactgegevens wilt wijzigen of een afstandwijziging wilt doen, dan kan dat op de website van Stichting DE 4DAAGSE (www.4daagse.nl) op de pagina Mijn Vierdaagse. Heb je vragen over je deelname aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, neem dan contact op met de Centrale Administratie van de Vierdaagse. De Centrale Administratie is bereikbaar op werkdagen van 13.00-16.30u via 0900 - 43 22 473 (15ct/minuut + kosten eigen provider) of via administratie@4daagse.nl.

Trainingsschema aanpassen bij vakantie of ziekte?
Bij vakantie is er altijd wel tijd om ergens een uurtje te gaan wandelen. Het is niet noodzakelijk om je weekendafstanden aan te houden, maar probeer vooral de frequentie vast te houden, zodat je lichaam gewend blijft aan de regelmatige belasting.
Als je echt ziek bent is rust vooral belangrijk. Echter, is het een flinke verkoudheid dan is een wandeling juist prima. Vaak gaat door sporten zelfs je neusholte meer openstaan en krijg je dus meer lucht. Probeer wel de intensiteit lager te houden dan je gewend bent en er gewoon een lekkere wandeling van te maken. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts.

 

Oh jee, een blaar ... Wat nu?
Blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben er wel eens last van. Omdat ieder mens en iedere voet anders is, is er geen gouden tip om blaren te voorkomen. Het dragen van goede, ingelopen, passende schoenen en naadloze sokken kunnen wel blarenleed helpen voorkomen. Op www.wandel.nl lees je meer over blaren voorkomen en genezen. Of klik hier voor Tips bij een blaar

Wat te doen bij een blessure?
Neem in ieder geval contact op met je huisarts en ons begeleidingsteam. Blessures kunnen onder andere veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde schoenen. In zo'n geval kan ook een podoloog uitkomst bieden. Probeer in geval van blessures je trainingsintensiteit terug te schroeven en minder zwaar en/of lang te trainen. Heel goed is het om in plaats van te wandelen juist een andere bewegingsvorm te kiezen zoals zwemmen of fietsen. Hierdoor train je wel je conditie, maar worden je spieren en pezen niet zwaar belast.

Kan ik mijn trainingsschema combineren met andere sporten?
Vooral zwemmen en fietsen zijn prima sporten omdat het duursporten zijn. Het is mogelijk om een wandeltraining te vervangen door een andere sport, maar probeer wel met name de spieren die je met wandelen gebruikt vergelijkbaar te belasten. Ga je bijvoorbeeld tennissen en speel je een dubbelpartij, dan hoef je vaak minder hard te lopen. Tevens is dit een sport met veel intervallen, terwijl de wandelsport vooral veel herhaling van dezelfde beweging en van lange duur is.

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
 • 4Daagse
 • Albron
 • NGS
 • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
 • Rode Kruis